maandag 6 juni 2011

Stap voor stap geloven III

In de voorgaande blog kon je lezen over de geweldig grote liefde van God. Die er toe leidt dat wij als gelovigen behouden zijn. Maar ook dat geloven meer is dan een passief accepteren en daar verder niks mee doen. In Hebreeën 6 schrijft Paulus over het fundament. Deze basis voor de gelovige is iets heel anders dan
het kennen van een catechismus. Het gaat volgens Paulus om de eerste beginselen. Hij vergelijkt het zelfs met melk; het eerste voedsel dat een baby krijgt. Toch lijken de punten die bij dat fundament horen voor ver gevorderden zoals: dominees, evangelisten, of gebedsgenezers.

Het fundament beginen te lezen bij Hebreeën 5-11

11 Hierover valt nog veel te zeggen, maar het is moeilijk aan u uit te leggen, omdat u traag van begrip bent geworden.12 Werkelijk, u had toch inmiddels allemaal leraar moeten zijn! In plaats daarvan hebt u er zelf een nodig om u opnieuw de grondslagen van het woord van God bij te brengen; het is met u zover gekomen dat u weer aangewezen bent op melk in plaats van op vast voedsel. 13 Wie melk drinkt is nog een klein kind en heeft geen weet van de draagwijdte van de verkondigde gerechtigheid. 14 Vast voedsel is voor volwassenen; hun zintuigen zijn door ervaring geoefend en zij zijn in staat onderscheid te maken tussen goed en kwaad.
6
We moeten de eerste beginselen van de leer over Christus hier toch maar laten rusten en ons richten op wat voor volwassenen bedoeld is. We willen niet nog eens het fundament leggen en spreken over het zich afkeren van daden die tot de dood leiden, over het geloof in God, de leer over het dopen en de handoplegging, en over de opstanding van de doden en het laatste oordeel. We maken deze keuze in het vertrouwen dat God het ons toestaat.


1 bekering van zaken die tot de dood leiden
2 geloof in God
3 leer van dopen (Paulus gebruikt hier de meervoudsvorm)
4 oplegging van handen
5 opstandig van de doden
6 het laatste oordeel

Paulus gaat verder met het uitspreken hoe betrouwbaar God's beloften zijn en dat tegen alles in wij moeten vasthouden aan die beloften. Blijf in de eerste liefde Openb.; 2-4



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten